Minder inkomstenbelasting betalen voor (startende) ondernemers

Ondernemers zien over het algemeen op tegen het doen van inkomstenbelasting-aangifte. Het betekent waarschijnlijk dat ze weer een fors bedrag op tafel mogen leggen. Gelukkig zijn er in de Wet inkomstenbelasting een aantal aftrekposten opgenomen waar jij van kan profiteren.

Startende ondernemers krijgen een head-start

De overheid vindt het belangrijk om startende ondernemers te stimuleren. Zeker in de eerste jaren van het ondernemen zal je veel kosten moeten maken en nog niet direct veel geld verdienen. De overheid begrijpt dat en wil je daarom in de inkomstenbelasting een beetje tegemoet komen. Daarom hoeven startende ondernemers minder inkomstenbelasting te betalen. Om in aanmerking te komen voor de startersaftek moet je aan een een aantal voorwaarden voldoen:

  1. Je moet in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek
  2. In de afgelopen 5 jaar was je ten minste 1 jaar geen ondernemer
  3. Je hebt in de afgelopen 5 jaar maximaal twee keer van de zelfstandigenaftrek gebruik gemaakt
  4. Voor ondernemers die geruisloos terugkeren uit een BV geldt nog een aparte bepaling.

Voor 2015 is het bedrag aan startersaftrek €7280. Dit bedrag mag je optellen bij de zelfstandigenaftrek. Stel dat deze aftrekposten samen hoger zijn dan je winst, dan mag je compenseren met de andere boxen binnen de inkomstenbelasting.

De zelfstandigenaftrek in de inkomstenbelasting

Om van de startersaftrek gebruik te kunnen maken moet je ook in aanmerking komen voor de zelfstandingenaftrek. De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost waarvoor u in aanmerking komt als u ondernemer bent en voldoet aan het urencriterium. Het urenctiterium houdt in dat je als ondernemer minimaal 1225 uur in je onderneming moet hebben gestoken. De overheid wil namelijk dat dit voordeel in de inkomstenbelasting alleen ten goede komt aan ondernemers die redelijk wat tijd in hun onderneming stoppen. Als je in aanmerking komt voor deze aftrekpost dan kan je €7280 aftrekken.

Geef een reactie