Personeelsadministratie: wat houdt dat in?

Personeelsadministratie bijhouden, dat zal niet de favoriete taak van iedere ondernemer zijn. Toch is het voor iedere ondernemer met personeel nodig om een gedegen personeelsadministratie bij te houden. De term personeelsadministratie is een breed begrip en vaak wordt dit gecombineerd met de salarisadministratie.

Personeelsadministratie: belangrijk, maar let goed op

Personeelsadministratie is belangrijk. In de eerste plaats is het voor jezelf belangrijk om een gedegen administratie bij te houden. Het is voor niemand fijn als er iedere keer gedoe is over verlofdagen, uren die verkeerd uitbetaald worden enzovoort. Maar het is ook belangrijk om een goede personeelsadministratie bij te houden, omdat het altijd zo kan zijn dat je een werknemer moet gaan ontslaan. Als je dan een ongeordende personeelsadministratie hebt, heb je een probleem. In de personeelsadministratie worden niet alleen de algemene gegevens van het personeel opgeslagen, maar wordt er ook de voortgang van een werknemer bijgehouden.

Personeelsadministratie en het CBP

Het opslaan van persoonlijke gegevens is echter niet zonder risico’s. Het CPB (College Bescherming Persoonsgegevens) let hier goed op. Je mag niet zomaar alles van je personeel in de personeelsadministratie opslaan. Het uitgangspunt is dat je de gegevens echt nodig moet hebben voor het bijhouden van je personeelsadministratie. Twijfel je? Dan kan je eventueel vrijstelling krijgen bij het CBP. (In 2016 gaat deze organisatie overigens de Autoriteit Persoonsgegevens heten).

Nog los van de vraag welke gegevens je van je personeel opslaat, let er in ieder geval op dat dit veilig gebeurt. Steeds vaker komt het voor dat persoonlijke informatie van werknemers door hackers wordt buitgemaakt. Daarom moet je ervoor zorgen dat de gegevens die je in je personeelsadministratie hebt staan, goed beveiligd zijn. Het gaat immers om de persoonlijke gegevens van je werknemers en daar dien je zorvuldig mee om te gaan. Zorg er daarom ook voor dat je de juiste software voor personeelsadministratie gebruikt.

Geef een reactie