ZZP’er worden: begin met een goed plan!

ZZP’er worden lijkt weer een aantrekkelijk alternatief. In de afgelopen jaren zag je vaak dat mensen ZZP’er werden omdat ze anders helemaal geen werk meer kregen, maar de economie begint weer wat aan te trekken en ZZP’er worden zou nu gewoon een goede keuze kunnen zijn, gewoon ZZP’er worden omdat je dit wilt! Als je overweegt om voor jezelf te beginnen, dan kan dit dus een goede optie zijn, maar je moet wel met een goed plan beginnen. Ga niet zomaar voor jezelf beginnen, want ontslag is snel genomen, maar de huur of de hypotheek moet wel gewoon betaald worden.

Overweeg om zzp’er te worden in deeltijd

Steeds vaker zie je dat mensen zzp’er in deeltijd worden. Dat betekent dat ze nog wel een vast baan hebben, maar voor minder uur in de week. Dat kan een goede optie zijn voor mensen die nog wat onzeker zijn of het ze allemaal wel gaat lukken. Voor een gedeelte heb je dan in ieder geval de zekerheid van inkomen, voor een gedeelte kan je werken aan je eigen onderneming en zien of het je allemaal wel bevalt en of het je gaat lukken. Ook kan je gaan werken aan het opbouwen van een klantenbestand en een portfolio.

ZZP’er worden in deeltijd: houd rekening met de belastingdienst

Als je niet volledig ZZP’er wilt worden, houdt er dan wel rekening mee dat je waarschijnlijk niet van alle aftrekposten gebruik kunt maken waar ‘voltijd’ zzp’ers wel recht op hebben. De startersaftrek en de zelfstandigenaftrek gelden bijvoorbeeld alleen voor ondernemers die aan het urencriterium voldoen. Dat betekent dat je 1225 uur in het jaar aan je ondernemening moet besteden. Als je dit doet heb je recht op een of twee mooie fiscale aftrekposten. ZZP’er worden in deeltijd kan dus wel, maar houd er wel rekening mee dat je net iets meer belasting zal gaan betalen.

Geef een reactie